Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica? Żelazo jest czynnikiem, który w organizmie płaci za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera i układ nerwowy. Myślimy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które spożywamy. Przejawia się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli formy tego tematu, różnią się między sobą, i brak równowagi między nimi potrafi doprowadzić do niedoborów. Kiedy je poznać a ewentualnie któryś z ostatnich gatunków jest „istotniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?
Przeświadczenie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni składnik, należy jeść produkty mające wielką kwotę żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i chce od rodzaju żelaza, z którym jesteśmy do czynienia. Aby zadbać o odpowiedni etap tej łzy we natury, należy nie tylko dobrze przygotowywać posiłki, ale same uwzględniać w nich efekty zwiększające przyswajalność żelaza. Przylegają do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, którą można jeszcze korzystać w formie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę między żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w jaki system uniknąć niedoborów, jakie w konsekwencji prowadzą do niekorzystnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak łatwo odróżnić produkty możne w żelazo hemowe od źródeł żelaza niehemowego? Rozwiązanie trwa w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy zajść w mięsie także własnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w obecnym w morzom mięsie czy owocach morza. Warto zawsze mieć, że mięso wołowe może wynosić blisko 45% żelaza hemowego, lecz jego przejmowana ilość różni się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza z ostatniego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane daleko niż niehemowe, więc skoro nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, tak w gronie witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, czyli „bez krwi”, to żelazo czerpiące ze źródeł roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a i buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego rodzaju są także zioła, w współczesnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy uważać na pomocy, że przyswajalność żelaza z owoców roślinnych jest lekka (1-5%). Aby zwiększyć możliwość na łatwiejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a i sięgać po artykuły o niskim pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?