Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica? Żelazo jest czynnikiem, który w układzie płaci za procesy krwiotwórcze i transport czerwonych krwinek, wspiera także układ nerwowy. Dbamy o jego ofertę w zbilansowanej diecie, nie dziwimy się jednak nad rodzajem żelaza, które jemy. Składa się, że żelazo hemowe i niehemowe, czyli odmiany tego składnika, różnią się między sobą, oraz brak równowagi pomiędzy nimi umie wywołać do niedoborów. Jak je odróżnić oraz czy któryś z obecnych fasonów jest „ważniejszy”?
Żelazo hemowe i niehemowe – na czym liczy różnica?
Przeświadczenie o tym, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na ostatni pierwiastek, należy jeść produkty mające wielką miara żelaza, jest złe. Jego wchłanialność jest bowiem zróżnicowana i zależy od rodzaju żelaza, z którym jesteśmy do działania. Aby zadbać o odpowiedni stan tej treści we krwi, należy nie tylko właściwie przygotowywać posiłki, ale również wchodzić w nich wyniki zwiększające przyswajalność żelaza. Należą do nich czerwona papryka, natka pietruszki oraz kiszonki, czyli bogate źródła witaminy C, jaką można także gościć w formie odpowiednich suplementów diety.
Poznaj różnicę pomiędzy żelazem hemowym a niehemowym i zobacz, w który środek uniknąć niedoborów, które w konsekwencji prowadzą do groźnej dla zdrowia niedokrwistości.
Żelazo hemowe
Jak najprościej odróżnić produkty możne w żelazo hemowe od centrów żelaza niehemowego? Rozwiązanie pozostaje w słowie „hema”, czyli „krew”. Żelazo hemowe możemy nastąpić w ciele i drugich pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w niniejszym w morzom mięsie czy produktach morza. Warto jednak mieć, że mięso wołowe może liczyć blisko 45% żelaza hemowego, jednak jego pobierana ilość dzieli się blisko o połowę. Organizm wykorzystuje efektywnie ok. 20-25% żelaza spośród obecnego źródła.
Żelazo hemowe jest wchłaniane lepiej niż niehemowe, dlatego gdyby nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgnij po suplementy diety z żelazem, daleko w towarzystwie witaminy C i kwasu foliowego.
Żelazo niehemowe
Niehemowe, lub „bez krwi”, to żelazo wynikające ze centrów roślinnych. Produkty mające dużo żelaza niehemowego to m.in. wszelkiego typie strączki, takie jak fasola czy soczewica, a dodatkowo buraki, szpinak czy orzechy i ziarna: migdały, orzechy laskowe, quinoa, amarantus. Źródłem żelaza tego standardu są także zioła, w obecnym bazylia, tymianek, oregano, anyż czy kurkuma.
Należy nosić na pomocy, że przyswajalność żelaza z artykułów roślinnych jest niewielka (1-5%). Aby zwiększyć nadzieję na pozytywniejsze wchłanianie, warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, a dodatkowo sięgać po produkty o niskim pH (fermentowane i kiszone).
zobacz również Żelazo hemowe i niehemowe – na czym polega różnica?