TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE Truskawki są drinku z specjalnych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE
Nie wyłącznie cudownie smakują, ale jeszcze są pozytywny wpływ na polskie zdrowie. Niektóre z pomocy jakie daje jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują zagrożenie chorób serca,
mają robienie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety skutki też potrafią stanowić więcej szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to cenne źródło witaminy C (skuteczniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie przychodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i ułatwia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor).
Truskawki więc w 90% woda, oprócz której owoce zawierają sporo błonnika, cukrów i białka. Stanowią dużo mało kalorii – 100 g racja to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we krwi
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we krwi. Rację ta powstaje z ochronnego działania produktów na kształt krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale także zmianami poziomu cukru we naturze.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, który planuje działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na postęp wartości antyoksydantów we krwi, tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Elementy te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału także różnych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na funkcjonowanie i praktykę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co daje, że oczyszczają swój system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę
Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima przydatny istnieje w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki temu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz długiej porcji witaminy C, ułatwia przyswajanie tego pierwiastka. Dlatego radzi się wegetarianom także kobietom, jedzącym mało mięsa już po spożyciu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi jedynie kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewnie wtedy być zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole powstające w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i wdrażania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi najbardziej istotne w utrzymaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne żyć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą powodować się do powstawania reakcji alergicznych i zajmować bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą powodować uczulenia.
Niektórzy mogą być alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie wysyła się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na wysoką ich zawartość w wynikach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich jedzenia osobom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo łatwe i niezwykle częste w polskim świata, sezon stosuje się pod koniec miesiąca także idzie przez wszystek czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo zastosować w kuchni na niezliczone systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa